26 Nisan 2013 Cuma

MUHTEŞEM SÜLEYMAN DİZİSİ YUNANİSTAN'DA SEYREDİLİYOR


Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013



Αναρμόδια δηλώνει η εισαγγελία

Γλιτώνει τελικά τα δικαστήρια ο «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής»

Αριστερά ο πραγματικός Σουλεϊμάν Α' που βασίλεψε από το 1520 έως το 1566, δεξιά ο τηλεοπτικός Σουλεϊμάν 
         

Κατέπεσαν στα τουρκικά δικαστήρια οι κατηγορίες κατά του τηλεοπτικού «Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή», καθώς η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης δήλωσε αναρμόδια να εξετάσει την μηνυτήρια αναφορά για προσβολή της τουρκικής Ιστορίας, που κατατέθηκε κατά των συντελεστών του δημοφιλούς σήριαλ.

Συγκεκριμένα, δύο τούρκοι πολίτες κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά των σκηνοθετών του σήριαλ Γιαγμούρ και Ντουρούλ Ταΐλάν και των πρωταγωνιστών, Χαλίτ Εργκέντς και Μεριέμ Ουζερλί. Οι δύο μηνυτές ζητούσαν την απαγόρευση της τηλεοπτικής μετάδοσης του σήριαλ και τη δίωξη των συντελεστών του, επειδή όπως υποστήριζαν σπιλώνει τον οθωμανό σουλτάνο, παρουσιάζει ως γεγονότα της εποχής ψευδή στοιχεία και προσβάλλει ιστορικές αξίες της Τουρκίας.

Εξετάζοντας το αίτημα των εναγόντων, η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης έκρινε ότι υποκείμενο προσβολής μπορεί να γίνει κάποιος που βρίσκεται εν ζωή, ενώ για τους νεκρούς το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη έχουν μόνο οι συγγενείς του θιγόμενου έως β’ Βαθμό. Ως εκ τούτου η Εισαγγελία έκρινε ότι είναι αναρμόδια να προωθήσει για περαιτέρω επεξεργασία την προσφυγή.

Στο αιτιολογικό της απόφασής της αναφέρει ακόμη ότι πρόκειται για ταινία το σενάριο της οποίας εμπνέεται μεν από τα γεγονότα της εποχής, στηρίζεται όμως σε μυθοπλασία.

Έντονα επικριτικός για τον τρόπο που παρουσιάζεται ο Σουλεϊμάν στην τηλεοπτική σειρά έχε εμφανιστεί τον περασμένο Νοέμβριο και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για ανακρίβειες στην παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων αλλά και της προσωπικής ζωής του οθωμανού σουλτάνου.

«Καταγγέλλω δημόσια τον σκηνοθέτη και τον σταθμό ενώπιον του έθνους» είπε τότε σε υψηλούς τόνους ο Ερντογάν και έκανε εκτενή αναφορά στο οθωμανικό παρελθόν της χώρας. «Έζησε (σ.σ.ο Σουλεϊμάν) πέρασε 30 χρόνια πάνω στο άλογο όχι στα παλάτια όπως βλέπετε στα σίριαλ» είπε.

Την τηλεοπτική σειρά παρακολουθούν περίπου 150 εκατομμύρια θεατές σε 21 χώρες, μεταξύ των οποίων οι τουρκόφωνες χώρες της Κεντρικής Ασίας, αλλά και η Ελλάδα.

Kaynak: www.ligapola.blogspot.com

Hiç yorum yok: