18 Mart 2015 Çarşamba

HAYDİ ÇATALCA'YA



Hasretin İki Yakası 20 Mart Cuma günü
Çatalca'da Buluşuyor.

Lozan Mübadilleri Vakfı ve Yunanistan'ın Edessa Kentinde faaliyet gösteren " Küçük Asyalılar Derneği";  bundan 92 yıl önce doğdukları toprakları terk eden Türk-Müslüman mübadiller ile Rum- Ortodoks mübadilleri Çatalca'da buluşturuyor. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin katkıları ile yürütülen "Mübadiller: Onlar İki Kere Yabancıydılar" adlı projeye Çatalca Belediyesi de destek veriyor.. Projenin Türkiye ayağındaki etkinlikler Çatalca'da gerçekleştiriliyor.

30 Ocak 1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan şehrinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında "Türk topraklarında yerleşmiş  Rum Ortodoks dininden Türk uyruklarıyla,  Yunan topraklarında yerleşmiş  Müslüman dininden Yunan uyruklarının" zorunlu mübadelesini (exchange obligatoire)  ön gören bir nüfus mübadelesi sözleşmesi imzalandı. 18 Ekim 1912 tarihinden sonra yurtlarını terk etmiş olanları da kapsamına alan bu sözleşme ile her iki ülkeden yaklaşık iki milyon insan doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldı.
Bu sözleşmenin 1.maddesi "Bu kimselerden hiç biri, Türk Hükümetinin izni olmadıkça Türkiye'ye ya da Yunan Hükümetinin izni olmadıkça Yunanistan'a dönerek orada yerleşemeyecektir." hükmünü getirmiştir.Türkiye ve Yunanistan arasındaki geçmiş yıllardaki  siyasi ilişkilerdeki  gerginlikler nedeniyle  mübadillerin büyük çoğunluğu doğdukları toprakları bir daha göremeden, "memleket hasreti"  ile  bu dünyadan göçüp gittiler.
Son yıllarda özellikle Yunanistan'ın AB üyesi olması ve Türkiye'nin AB aday üyesi olması sonrasında iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerdeki yumuşama, mübadillerin doğdukları toprakları ziyaret etme isteklerini arttırmıştır. Gerek vize uygulaması gerekse ön yargılar nedeniyle özellikle mübadil yerleşimi olan  kırsal yörelere ve köylere yapılacak ziyaretler konusunda çekingenlik yaşanmaktadır.
Yıllardır çekilen "memleket hasreti"ni kısmen de olsa gidermek, iki halk arasında güven ortamı oluşturmak, ön yargıların ortadan kalkmasına katkıda bulunmak  amacıyla yürütülen proje kapsamında aile büyüklerinin Türkiye'de doğup büyüdükleri ve mübadele nedeniyle terk ettikleri yerleri hiç ziyaret etmemiş olan Rum - Ortodoks mübadillerden bir grup 20 Mart 2015, Cuma günü Çatalca'yı ziyarete geliyor.
Yunanistan'dan gelecek olan mübadil grubu Çatalca'nın eski Rum mahallesi olan Kaleiçi Mahallesinde bir zamanlar dedelerinin yaşadığı  tarihi evleri, aile büyüklerinin ibadet ettikleri mekanları, eğitim gördükleri okulları, dedelerinin-ninelerinin  köylerini  ve Türkiye'nin ilk göç temalı müzesi olan mübadele müzesini ziyaret edeceklerdir.
Yunanistanlı mübadillerin Çatalca'yı ziyaret programları çerçevesinde Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu ile Edessa Mübadiller Derneği Koroları 20 Mart Cuma akşamı saat 18:00'de Çatalca Nazım Özbay Kültür Merkezinde ortak bir konser verecek ve Ege'nin iki yakasında da söylenen ortak şarkıları seslendireceklerdir. Etkinlik programı uyarınca Büyük Mübadele Derneğinin "Bir Sandık, Bin Emanet Folklor Ekibi" de mübadil halk oyunlarından örnekler sunacaktır.

03 Nisan 2015 tarihinde ise aile büyüklerinin doğdukları toprakları  hiç ziyaret etmemiş olan Türk-Müslüman mübadillerden bir grup Yunanistan'ın Edessa ve Nasliç bölgelerine bir iade-i ziyaret gerçekleştireceklerdir. Onlar da tıpkı Rum-Ortodoks mübadiller gibi aile büyüklerinin terk ettikleri köylerde, kasabalarda ve kentlerde kendi kültürlerinin izlerini süreceklerdir. Türk-Müslüman mübadillerin , 03-05 Nisan 2015 tarihlerinde Yunanistan'a yapacakları ziyarete Lozan Mübadilleri Vakfı Korosunun koristleri ve müzisyenleri de katılacaktır. LMV korosu,  03 Nisan'da Edessa'da "Küçük Asyalılar Derneği Korusu" ile 04 Nisan'da Nasliç (Neapoli)'te Nea Krini Mübadil Derneği korosu ile ortak konser verecektir. 

Proje faaliyetleri kapsamında yapılacak olan  karşılıklı ziyaretler ve ortak kültürel etkinlikler ile  iki halk arasında var olan ön yargıların yıkılması, halklar arasındaki dostluğun ve işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Etkinliklerde birlikte olmak dileğiyle..
Saygılar


1 yorum:

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar Sayın Hocam.

İnternete epeyce bir ara verdikten sonra tekrar bilgisayarın başına oturduğum da sizi ve sayfanızı epeyce bir aradım. Belli bir yaştan sonra insanın öğrendikleri hafızasında yazılı kalmıyor, kalsa da çok silik kalıyor. "Yanya"yı bir türlü hatırlayamadım. Hatırım da kalan tek şey "kocamemi" idi ve Google üzerinden ararken en sonunda sayfanıza ulaştım.

Milletimizin tarihine karşı hiç ilgisi yok. İnsanlarımızın bu ilgisizliği beni çok şaşırtıyor. Osmanlı'nın çöküşü Balkan savaşları ile başlamıştır. Sizin de dediğiniz gibi Balkan savaşları koca bir tarih.

Bu yararlı çalışmalarınızdan dolayı emeğinize, yüreğinize sağlık ve mutluluklar ve çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Selam ve dualarımla.