22 Temmuz 2013 Pazartesi

BU MAKALE http://egiannina.wordpress.com/author/egiannina/ SAYFASINDAN ALINTILADIM. YANYA KALESİ BÖLGESİNDEKİ BU BÜYÜK BİNANIN "SÜVARİ SARAYI" OLDUĞUNDAN BAHSEDİLİYOR. BİNA TAMAMEN RESTORE EDİLDİ.

Σουφαρί Σαράι
«Σουφαρί Σαράι» λεγόταν το κτήριο της σχολής του ιππικού που κατασκευάστηκε την εποχή, που βαλής των Ιωαννίνων ήταν ο Αλή Πασάς. Βρίσκεται μέσα στο Κάστρο και σ’ αυτό το κτίριο σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κουλίδα, έμαθαν πολλά από τη τέχνη του πολέμου, οι μετέπειτα οπλαρχηγοί της Ελληνικής επανάστασης του 1821 Γεώργιος Καραϊσκάκης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Μάρκος Μπότσαρης, Αθανάσιος Διάκος και άλλοι.
Το όνομα «Σουφαρί Σαράι» (το παλάτι του έφιππου χωροφύλακα) πρέπει να δόθηκε μετά την εποχή του Αλή, όταν στο κτίριο αυτό φιλοξενήθηκε η έφιππη χωροφυλακή.
Στα χρόνια που ακολούθησαν από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και μετά, στο Οθωμανικό αυτό ανάκτορο στεγάστηκαν κατά διαστήματα και τμήματα του Ελληνικού στρατού.



Πρόσφατα, στο διώροφο λιθόκτιστο κτίριο των 2000 τετραγωνικών μέτρων που έχει περισσότερα από 50 παράθυρα, έγιναν εργασίες συντήρησης και αναστύλωσης.
Έτσι το ανακαινισμένο «Σουφαρί Σεράι» παραδόθηκε στο Ελληνικό δημόσιο και τώρα φιλοξενούνται εκεί τα αρχεία του Ελληνικού κράτους.
Ο Αναστάσιος Παπασταύρου, στο βιβλίο του «Ιωαννίνων εγκώμιον», γράφει για το Σουφαρί Σαράι: «Θεωρείται έξοχο υπόδειγμα τεχνικής, αφού η οροφή στηρίζεται πάνω σε ένα πρωτότυπο σύστημα θολωτών κατασκευών σε διάταξη πεντάκλιτης βασιλικής. Στον απάνω όροφο οδηγεί τοξωτή πέτρινη εξωτερική κλίμακα. Η επικάλυψη του κτιρίου γίνεται με ξύλινη κλιμακωτή στέγη».

Kaynak: http://egiannina.wordpress.com/author/egiannina/


Hiç yorum yok: