3 Ekim 2011 Pazartesi

ESAT PAŞA'NIN YUNAN HÜKÛMETİNE SUNDUĞU DİLEKÇEYE RESMÎ CEVAP


Esat Paşa, Yunan Hükûmetine resmen müracaatla üç talepte bulunmuş:

1) Epir’deki topraklarının kendisine mübadeleye tâbi tutulmamış bir Türk vatandaşı sıfatıyla iadesi
2) El koyma işlemi sırasında Yunan Hükûmeti tarafından  topraklarından elde edilmiş olan gelirin kendisine iadesi
3)  Hükûmetin, el koyma işleminden önce elde edilen geliri iade etmelerini kendi eski güç sahiplerine emretmesi

İlk taleple ilgili olarak Tarım Bakanlığı Esat Paşa dosyasının kapatılması için bütün prosedürlerin tamamlandığını bildirdi. Hattâ yakın zamanda mülkünün hukuksallaştırılması amacıyla mesele Danışma Kurulu’na sunuldu ve meslenin hukuken sonlandırılmasından sonar da bu yönde Epir mahallî yetkililerinden ek bilgi istendi. Muhakkak ki iade hususunda Dışişleri Bakanlığı, Türk-Yunan sorunlarının giderilmemiş olması nedeniyle, söz konusu olan ekilebilir araziler olsa bile, anlaşmanın  uygulanması hususunda Bakanlık Yüksel Kurulu’nun kesin kararı nedeniyle iade yapılamaz.

İkinci taleple ilgili olarak Tarım Bakanlığı 1.12.1926 tarihli Türk-Yunan anlaşmasının 12. Maddesine istinaden söz konusu gelirin genel tazminatın parçası olması nedeniyle iadesi mümkün olmadığını bildirmiştir.

Üçüncü maddedeki talep Yönetim’in uzmanlık alanını aştığından Yönetim sivil mahkemelere müracaat eder.





Bu belgeyi bana gönderen dostum DİMİTRİS LİAKAKOS'a teşekkürlerimle.

1 yorum:

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar, Yanya'lı Aziz Dostum

Blog sayfanızda gerçekten çok güzel konuları ve çok güzel değerli varlıklarımızı paylaşıyorsunuz.

Paylaştığınız bu tarihi belge aslında ne kadar önemli bir belgedir. Bizlerin blog sayfalarında paylaşacak o kadar çok değerli şeyleri var ki, böyle değerli konu ve belgeleri paylaşmak varken, Facebook gibi sosyal paylaşım platformlarında hiçbir değeri olmayan ve insanları boş şeylerle uğraştırarak, milli duygularımızı, tarihimizi, kültürümüzü, ülkü birliğimizi yok etmeye çalışan bu anlamsız sosyal paylaşım sitelerini terk etmemiz gerekiyor. Ya da bu sitelerde de paha biçilmez değerli varlıklarımızı paylaşmamız gerekiyor.

Ne yazık ki, tanıdıklarıma ulaşabilmek için ben de Facebook'ta sayfa açmak zorunda kaldım. Ancak, orada hep değerli şeylerimizi paylaştım. Ama kimse dönüp bakmadı bile, ben de hesabımı dondurmak zorunda kaldım.

Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun efendim, saygılarımla.