18 Mayıs 2010 Salı

YANYA BULUŞMASI


Selanik-Yenice- i Vardar- Edessa /Vodina- Florina-Kastorya /Kesriye- Yanya. 16-20 Haziran 2010 (5 Gün, 4 Gece)

YANYA ŞİMDİ ÇOK YAKIN!

Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu’nun mübadillerin doğup büyüdükleri topraklara duydukları özlemi çok veciz ve çarpıcı biçimde ifade eden “İoannina, Artık Çok Uzak!” başlıklı yazısının Nisan 1995 tarihli Yaşam Sanatı dergisinde yayımlanmasının üzerinden tam 15 yıl geçti. Geride bıraktığımız 15 yılda çok şey değişti. Türkiye ve Yunanistan arasındaki siyasi ilişkilerdeki gerginlik yerini yumuşamaya bıraktı. Otoyollar yapıldı. Ticarette, turizmde önemli gelişmeler kaydedildi. Hepsinden önemlisi de 1999 yılından bu yana Türkiye’deki mübadiller örgütlenmeye başladı, Lozan Mübadilleri Vakfı (LMV) kuruldu. LMV’nin 10 yıllık çalışmalarının bir ürünü ve sonucu olarak son yıllarda mübadeleyi konu alan master ve doktora tezleri yapılıyor, araştırmalar, incelemeler, romanlar ve öyküler yayımlanıyor, belgeseller üretiliyor.. 2000 yılından bu yana LMV organizasyonu ile ata topraklarına yapılan ziyaretlere ilgi ve katılım artıyor. Bu ziyaretlerimiz Türkiye ve Yunanistan halkları, özellikle de her iki ülkenin mübadilleri arasındaki dostluk ve sevgi bağlarını güçlendiriyor, yakınlaşmayı sağlıyor. Bu nedenle bu ziyaretlerimizi “mübadil buluşmaları” olarak adlandırıyoruz. LMV organizasyonu ve mübadil kimliğimizle Yanya’ya ilk ziyaretimizi vakfımızın üyesi Yanya kökenli Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu’nun katılımı ile 2002 yılında gerçekleştirmiştik. 16-20 Haziran 2010 tarihleri arasında Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu’nun katılımı ile bir kez daha Yanya’yı ziyaret etme şansına sahip olacağız. “Yanya Buluşması”nın dışında Selanik, Yenice-i Vardar, Edessa /Vodina, Florina ve Kastorya’yı da ziyaret edip, tarihimize ve kültürümüze ait izleri süreceğiz. Bu önemli buluşmada sizleri de aramızda görmekten mutlu olacağız. Birlikte olmak dileğiyle…

Saygılar.

Sefer Güvenç

TUR PROGRAMI

1. Gün: 16 Haziran Çarşamba: Sabah saat: 05.00’te Pendik’ten, saat:05.30’da Kadıköy Evlendirme Dairesi Otopark’ından, saat: 06:00’da Taksim AKM önünden hareket. Saat 10.00 civarında sınıra varış. Gümrük işlemlerinden sonra saat: 11.00 civarı Yunanistan’a giriş. Gümülcine ve İskeçe üzerinden Selaniğe varış. Atatürk’ün evini ziyaret. Selanik şehir turu. (Osmanlı döneminden kalan mimari eserlerin görülmesi). Akşam isteğe bağlı olarak Ladadika’da Yunan müziği eşliğinde akşam yemeği. Konaklama Selanik.

2. Gün: 17 Haziran Perşembe. Kahvaltıdan Yenice-i Vardar’a hareket. Gazi Evrenos Bey Türbesi, Saat kulesi gibi Osmanlı döneminden kalan eserler görüldükten sonra Edessa’ya hareket. Edessa şelaleleri, sivil mimari yapılar görüldükten sonra Florina’ya hareket. Florina’da Necati Cumalı’nın romanlarında geçen yerleri, evinin yerini, Tahsin Uzer döneminde yapılmış kamu ve sivil mimari örneklerini gördükten sonra Kastorya’ya hareket. Kastorya’da Medrese ve cami gibi mübadeleden kalan mimari miras ile Balkanların önemli sivil mimari örnekleri görülecek. İsteğe bağlı olarak birlikte akşam yemeği. Konaklama: Kastorya

3. Gün: 18 Haziran Cuma. Sabah kahvaltısından sonra Yanya’ya hareket. Yanya şehir turu. Yanya kalesi, Aslanpaşa Camii, Fethiye Camii, Arasta, Tepedelenli Ali Paşa’nın Yanya Gölü adasındaki evi, Osmanlı döneminden kalan Vilayet ve Belediye binaları ile sivil mimari örnekleri görülecek. Yanya Gölü kıyısındaki lokantalarda akşam yemeği. Konaklama: Yanya.

4. Gün 19 Haziran Cumartesi. Sabah kahvaltısından sonra Yanya şehir turuna devam. Şehir turundan sonra Kozani üzerinden Veria /Karaferye’ye hareket. Veria’da kısmen ayakta kalabilmeyi başarabilmiş camileri, hamamları ve Türk mahallesini gördükten sonra Selanik, Langaza, Serez, Drama, üzerinden Kavala’ya hareket. Akşama doğru Kavala’ya varış. İsteğe bağlı olarak limandaki balıkçı meyhanelerinde akşam yemeği. Konaklama: Kavala.

5. Gün 20 Haziran Pazar. Sabah kahvaltısından sonra Kavala şehir turu. M.Ali Paşa’nın imareti, evi, su kemerleri, İbrahim Paşa Camii, eski Türk Mahallesi görüldükten sonra Kapadokya-Gelveri’den gelen Rum Ortodoksların kurmuş oldukları Nea Karvali’deki meşhur Kavala kurabiyeleri üretim yerinden alış verişten sonra Dedeağaç’a hareket. Dedeağaç’ta öğle yemeği sonrası sınıra hareket. Gece saat 22.00-23.00 civarı İstanbul’a varış ve turumuz sonu.

TUR ÜCRETİ:

2 kişilik odada kişi başı 340 Euro. Tek kişilik oda farkı 160 Euro.

Fiyata Dahil Olan Hizmetler: Özel otobüs ile yolculuk, A ve B sınıfı otellerde oda-kahvaltı konaklama, rehberlik hizmetleri.

Fiyata Dahil Olmayan Hizmetler: Vize ücreti, seyahat sigortası, yurtdışı çıkış harcı, öğle ve akşam yemekleri,ören yeri giriş ücretleri, kaptan bahşişları, kişisel harcamalar.

Son Başvuru Tarihi: 25 Mayıs 2010, Salı

Tura katılmak isteyen dostlarımızın ilk ödemelerini (170 Euro) başvuru sırasında yapmaları , bakiye ödemelerini ise 10 Haziran 2010 tarihine kadar aşağıdaki banka hesap numarasına yatırmaları ya da elden vakıf sekreteri Umut Aktaylı’ya teslim etmeleri rica olunur.

Vizeye ihtiyacı olan arkadaşlarımızın, pasaportlarını , 2 adet biyometrik arka fonu beyaz fotoğraflarını ve vize için istenen evraklarını 25 Mayıs 2010, Salı gününe kadar vakfımıza ulaştırmalarını rica ederiz.

(Vize ücreti + takip bedeli + seyahat sigortası ücreti toplamı 110 Euro'dur.)

Banka hesap no: Türkiye İş Bankası Galatasaray Şubesi, Umut Aktaylı Euro hesabı. Şube kodu: 1022 Hesap no: 0431140. IBAN: TR65000640000021022 0431140

Vize: Yunanistan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamaktadır. Pasaportlarını Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Giresun, Gümüşhane, İstanbul, Karabük, Kastamonu, Kocaeli, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Trabzon, Yalova, Zonguldak’dan alanlar vizelerini Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosluğ undan, Ege Bölgesinden alanlar İzmir Konsolosluğundan, İç Anadolu Bölgesinden alanlar Ankara Başkonsolosluğ undan, Trakya’daki illerden alanlar Edirne Konsolosluğundan alacaklardır. İstanbul başvuruları tur firması tarafından takip edilecektir. Diğer illerdeki konsolosluklara başvuracaklara ise tur firması tarafından otel rezervasyon belgesi verilecek, o belge ile vize işlemlerini kendileri takip edeceklerdir. Yeşil pasaportlardan da vize istenmektedir. 2000 yılından önce alınan ve KKTC damgası olan pasaportlara vize verilmemektedir.

Ayrıntılı bilgi için: Lozan Mübadilleri Vakfı, Ayhan Işık Sok. No:15/3 Beyoğlu-İstanbul. Tel:0212.245 61 55 Faks:0212.293 25 68. Cep: 0542 641 52 80

E.Mail: lozanmubadilleri@ ttmail.com

Web: www.lozanmubadiller i.org.tr

Not: Tur hizmetleri Yunanistan konusunda deneyimli tur firmaları tarafından verilmektedir.

Hiç yorum yok: