17 Mart 2010 Çarşamba

BİR YANYA KİTABI DAHA


Değerli dostlar;
Yanya muharebeleri sırasında, baştan sona kadar Yanya'da bulunan ve gözlemlerini günlük halinde ama roman havasında yazan çok önemli birisidir GUY CHANTEPLEURE.
Asıl adı Jeanne Caroline Violet olan bu hanım, bir Fransız edebiyatçıdır ama bizi en çok ilgilendiren yanı savaş sırasında Yanya'da bulunan Fransa'nın Atina konsolosu Dussap'ın eşi olmasıdır. Kitabı okuduktan sonra mutlaka tercüme etmeli ve Yanyalılar'la paylaşmalıyım dedim. Günü geldi ve kitap satışa sunuldu. Eserde iki önemli nokta dikkatimi çekti:
1) Bir Fransız olarak çaresiz Yunan tarafını tutmasına rağmen, Türklere haksızlık etmemiş. Kahramanlıklarını her fırsatta dile getirmiş. Hattâ yer yer acılarımızı yüreğinde hissetmiş. Uğradığımız ihanetlerden, çaresiz mücadele azmimize ve dayanıklılığımıza kadar pek çok gözlemini aktarmış. Bu nedenle tarafsız yazmış diyebiliriz.
2) Kumandanlarımızın ve Anadolu ve Rumeli evlâtlarının insanı hayrete düşüren fedâkârlıklarına karşı İmparatorluk merkezinin onları nasıl çaresiz bıraktığını gözler önüne sermiş.

Bu kitap, Yanya savunmasının destansı olduğunu, yabancı birinin kalemiyle bir kez daha ortaya koyuyor.

KUŞATILMIŞ KENT YANYA
Ekim 1912- Mart 1913
Guy Chantepleure
Fransızcadan çeviren: Fazıl Bülent Kocamemi
Bilge Kültür Sanat
Mart 2010

Hiç yorum yok: