23 Aralık 2011 Cuma

AZINLIKÇA.ONLINE'DAN ALINTIDIR:


Yanya’daki son Müslüman Metko Bey vefat etti

e-PostaYazdırPDF

Yanya’nın hayatta kalan son Osmanlı Müslümanlarından Arnavut kökenli Nizamettin Metko Bey’in 17 Aralık Cumartesi günü vefat ettiği öğrenildi.

Yanya’nın tanınmış simaları arasında yer alan ve bölgede yaşayan az sayıdaki Müslüman’ın hamisi olan Nizamettin Bey’in 84 yaşında vefat ettiği bildirildi.
Gazali Bey ile Melek Hanım’ın oğlu olarak 24 Aralık 1927 yılında Yanya’da dünyaya gelen Nizamettin Bey ilk ve ortaöğreniminden sonra Yanya’daki Sion Okulu’na giden ilk Müslüman olarak tarihe geçmiş ve mezun olduktan sonra da Yanya’da ticaretle uğraşmıştı.
Nizamettin Metko Bey, bir dönem Yanya Mahkeme-i Şeriyye Başkâtipliği ve 1916 ile 1949 yılları arasında da son Yanya Müftüsü olarak görev yapan Mustafa Fuat Efendinin kızı İhsan hanımla evlenmişti.
1949 yılına kadar Yanya şehri ve civarında mübadeleye tâbî olmayan Müslümanların hamisi olan Yanya Müftüsü Mustafa Fuat Efendi’nin vefatı üzerine damadı Nizamettin Metko Bey ölümüne kadar bölge Müslümanlarının problemleri ile yakından ilgilenmişti.
Yanya’nın tanınmış eşrafından olan Nizamettin Metko Bey, bölge Müslümanlarının yanı sıra yerli Hristiyan ve Musevî vatandaşlar arasında da saygın bir yere sahip olmuş, bölge halkı tarafından oldukça sevilen ve sayılan şahsiyetler arasında yer almıştı.
Nizamettin Bey’in ayrıca Yanya Müftülüğü’nün kapanmasının ardından son nefesine kadar her yıl Batı Trakya’da ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere 10 adet kurbanı Gümülcine Müftülüğü’ne gönderdiği belirtidi.
Dinî cenaze işlemleri Gümülcine Müftülüğü Genel Sekreteri Mustafa İmamoğlu tarafından yapılan Nizamettin Metko Bey, Yanya Asrî Müslüman Kabristanlığı’nda 21 Aralık 2011 Çarşamba günü öğle namazını müteakip defnedildi.
Yanya’nın son Müslümanı Metko Beyin cenazesine, Arnavutluk ve Amerika’dan gelen akrabalarının yanı sıra Yanya Belediye Başkanı Filippos Filios, Epir Eyalet Başkanı Aleksandros Kahrimanis, sabık Epir Bölge Genel Sekreteri P. Papadopulos, Epir Eyalet Başkanlığı Meclis Üyesi Y. Papadimitriu ve Yanya’nın ileri gelen eşrafı katıldı.
Azınlıkça ailesi olarak Yanya’nın son Müslümanı merhum Metko Beye Cenab-ı Erhamü'r-rahiminden rahmet ve mağfiret diler, sevenlerine ve akrabalarına sabr-ı cemil niyaz ederiz.
Azınlıkça Online®

Hiç yorum yok: