19 Aralık 2010 Pazar

YABANCI KİTAP HABEŞİSTAN SAVAŞINDA VEHİP PAŞA'YI ANLATIYOR

İTALYA’NIN HABEŞİSTAN’I İŞGALİ 1935-36 (THE ITALIAN INVASION OF ABYSSINIA 1935-36)

David Nicolle

Osprey Yayınları 1997

<…Üç Türk, Habeşistan’ın hizmetindeki yabancı danışmanlar arasında en tecrübelileriydi. İstanbul’dan gelmişlerdi ve büyük ölçüde Müslüman kenti olan Harar’da, Ras Nasibu’ya danışmanlık yapmak ve Adis Ababa’ya geri çağırılan Binbaşı Dotée’nin yerini almak üzere hemen gönderilmişlerdi.

Liderleri General Vehip Paşa, İngiliz gazete muhabiri tarafından “oldukça yaşlı, güçlü, kısa boylu, rengi solmuş pantolon ve spor ayakkabılı… romantik” olarak tasvir etmişti. Yaşlı ve romantik olsa da olmasa da Mehmet Vehip’in bilgisi Habeşler’e diğer bir çok yabancı danışmandan daha çok ilgi göstermiş üst düzeyde becerikli bir askerdi. Üstelik Avrupa emperyalizmine özel bir nefret duyuyordu. 1911-12’deki İtalyan işgaline, 1915’te Gelibolu’da İngiliz ve Fransızlar’a, Birinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Kafkaslar’da Ruslar’a ve 1922-23’te Yunan işgaline karşı savaştı. Mehmet Vehip Paşa, Filistin’deki Osmanlı 7. Ordu komutanlığını bir Alman generali’nin altında hizmet etmemek için reddetti… Graziani Vehip Paşa’yı şöyle tarif eder: “Muazzam savaş tecrübesine sahip bir savaş adamı”…>

Bu bilgiyi bulup bana gönderen Yanyalı arkadaşım Stergios Nastopulos’a teşekkür ederim. Thank you my friend Stergios for the information.

Hiç yorum yok: